Unda verde nu-i prea verde!
Conform spuselor lui Nicolae Robu, până la data de 1 octombrie 2016 se vor culege date de trafic din oraș și se vor face ajustări ale semafoarelor pentru a avea o bună sincronizare a acestora.
Problema este că dacă abia acum culeg datele, înseamnă că nu le-au cules ÎNAINTE DE ÎNCEPEREA PROIECTULUI.
Dacă nu le-au cules înainte de a începe proiectul, înseamnă că nu au inclus în proiect ceea ce se numește “criterii de succes ale proiectului”.
Exemplu: înainte de implementarea proiectului, pe bulevardul Take Ionescu, între Piața Badea Cârțan și Piața I.I.C. Brătianu (”Punctele cardinale”) în timpul săptămânii și la orele de vârf (între orele 07:30 și 09:30, și între 16:30 și 18:30) circulau 10.000 de mașini/oră cu o viteză medie de 25 de km/h.
După implementare, pe aceeași rută vor putea circula 12.000 de mașini/oră cu o viteză medie de 30 de km/h.
În momentul în care firma care execută lucrarea afirmă că și-a terminat treaba, tu ca beneficiar măsori datele de trafic și constați dacă fiecare dintre criterii este îndeplinit sau nu.
Sute de asemenea criterii trebuiesc incluse în caietul de sarcini al proiectului pentru a te asigura că la sfârșitul proiectului nu ai doar un număr de semafoare în plus, ci și că acestea FLUIDIZEAZĂ traficul și că o fac la un nivel CUANTIFICABIL.
Dacă nu au asemenea criterii cu reperul ANTERIOR începerii proiectului înseamnă că nu au o bază pentru a afirma că proiectul ajută traficul din oraș, deci nu pot achita facturi pentru așa ceva sau dacă o fac, o fac fără argumente în acest sens deci fac o plată ILEGALĂ.
to be continued